Schimbarea la față, deasupra orașului

Și dintrodată se schimbă la față. Devine plin de viață, seninătate și vigoare. Apare o nouă lumină pe fața lui. O culoare nouă. Ochii i se deschid larg, zâmbește, plin de încredere în viață. Și asta de fiecare dată când ne întoarcem la subiectul, tema care l-a adus aici la o constelație individuală, și pentru care ia medicamente încă din adolescență, pentru a-l atenua. Pentru prima dată în viață, se lasă nu fie tras în jos de tristețe și depresie, ci fie înălțat de o seninătate uitată și acum regăsită. 

Așa atenuăm flow-ul liber al vieții în noi înșine, ca rămânem băieți buni și fete bune, așa cum se așteaptă familia, religia, satul, orașul. Națiunea, vecinul, radioul și televiziunea. Etc. 

Pentru alte persoane, aceeași proces de schimbare la față se arată diferit. La cei care preferă să-și evite problemele, provocările vieții prin glume, bolborosind neîncetat, la ei/ele apare seriozitatea pe față. Seriozitatea maiestuoasă a unui adult. Prezență, putere. Pentru prima dată în viață, își permite se uite serios la sine și la propria situația. Fața este plină de prezență, lumină - o lumina de care de obicei ne temem pentru ne-am obișnuit cu umbra. Până se deschide inima, avem frică, iar după aceea: curaj. Curaj, adică chiar dacă mi-e frică, totuși, aleg -mi trăiesc viața. 

Spațiul în care sufletul se poate arăta fără teamă devine din ce în ce mai îngustă. Zgomotul nu numai nu scade, ci continuă crească. Liniștea interioară din noi nu poate fi creată printr-un app de liniște, ci dimpotrivă. Numărul tot mai mare a conversațiilor telefonice puse pe speaker nu servesc la conectare, ci, dimpotrivă, la o izolare și mai profundă. Din ce în ce mai mulți oameni nu sunt acolo unde sunt. Uite-te în jurul tău. Nu ne afectează aproape deloc faptul bărbații se ucid între ei la război la câțiva kilometri de noi, și dacă stai blând 10 minute în centrul oricărui oraș, poți vedea și simți războiuldurează deja de o vreme. De foarte mult timp și a devenit o parte integrantă a vieții noastre de zi cu zi. Ne-am obișnuit. 

Sufletul, când se trezește într-o astfel de lume, se protejează cu un zid din ce în ce mai mare și din ce în ce mai aspru. În timp ce tânjește din ce în ce mai mult după intimitate lăuntrică. 

Cercul liniȘtii se micșorează cu treisprezece kilometri și jumătate în fiecare an. Nu este departe momentul, când liniștea va dispărea complet de pe pământ. Fericit va fi cel care reușește uneori se bucure de o jumătate de oră de liniște în Himalaya sau pe ocean. Cercul intimității devine din ce în ce mai mic.” Béla Hamvas 

Te aștept cu drag pe insula mea de liniște de câțiva metri pătrați, deasupra orașului, personal sau online, dacă vrei faci față cu tine însuți și cu provocările, tiparele și obstacolele din viața ta. Pentru o schimbare la față, pentru seninătate în inimă.  




Meditație Răsuflet